Düşeyara formülü belki de sektörde herkesin sık kullandığı yada kullanmak istediği ama bir türlü kullanamadığı, zorlandığı formüller arasında yer almaktadır. Bu sebepten ötürü bu formülü burada uzun uzun işleyeceğiz.
Önce formül üzerinde kısa bir konuşalım. Düşeyara’nın çalışma mantığı şu aslında. Ortak sütunlar arasında veri transferi. Ne demek bu? Düşeyara kullanmak için mutlaka her iki tarafta da ortak sütün olacak. Ve bu ortak sütunların sağındaki verileri eşleştirerek önümüze getirecek.
I sütünundaki Ad Soyad hücrem dinamik liste şeklinde yer almaktadır. I sütunundaki İsim ve soyisim değiştikçe J sütünuna eğitim bilgileri otomatik gelmesi için Düşeyara kullanmamız gerekmektedir. farklı sayfalardan da veri çekebilirsiniz. Aynı sayfada olmak zorunda değil.
Kriterlerimizi daha iyi kavramak amacıyla formül çubuğunda ki (fx) simgesine bir kez tıkladığımızda karşımıza yukarıdaki fonksiyonun bizden ne istediğini tablo şeklinde görebiliriz. Bizim ortak sütunumuz Ad Soyad Sütunu. Aslında biz I sütununda ki ad soyadları A sütünunda ara diyeceğiz fonkisiyona. Eğer hemen yanındaki verileri getirsin dersek sütun indis sayısı 2 yazarak eğitim bilgileri gelecektir. SIK SORULAN SORULAR arasında biz ya Görev sütunu arıyorsak oluyor. Bunun içinde sütun indis sayısını 3 yazarsak görevler karşımıza gelecektir.Sütun İndis Sayısı sol baştan 1 diyerek sayılır. Sadece sağdaki veriler aranabiliyor. Soldaki veriler aranıyorsa Çaprazara formülünü kullanmalıyız. O da sadece Office 365’te mevcut. Diğer ki yazılarımda buna da değineceğim.
Düşeyara Fonksiyonun Sütun Fonksiyonu ile Kullanımı
Bu fonksiyon mevcut sütun veya belirtilen başvuruya ait sütun numarasını döndürür. İki şekilde kullanılır.
=SÜTUN() şeklinde yazıldığında, hangi hücreye yazılırsa o hücrenin sütun numarasını verir.
=SÜTUN(başvuru adresi) şeklinde yazıldığında, başvuru adresi olarak belirtilen hücre adresindeki sütun numarasını verir. Eğer E10 hücresine =SÜTUN() formülünü yazarsanız, E sütunu Excel’de 5. sütun olduğu için formül size 5 sayısını döndürür. Ayrın şekilde, eğer E10 hücresine =SÜTUN(B1) forlümün yazarsanız, B sütunu Excel’de 2. sütun olduğu için formül size 2 sayısını döndürür. B1 hücre adresinde hiçbir sabitleme yapmadığımız için formülü sağa doğru çektiğimizde C1, D1, E1 olarak değişecektir, bu da bize 2,3,4,5 sayılarını elde etmemizi sağlar. Tam da bu sayede, tablo_dizisi aralığındaki diğer sütunlardan da veriyi alabilmiş olacağız. Olmasını istediğimiz durum için örnek formülü aşağıda görebilirsiniz.
ELEMAN adında bir fonksiyonumuz var.
Bu fonksiyon bizden bir dizin_sayısı ister, bir de dizinler, yani veri kümeleri belirtmemizi/seçmemizi ister. Aşağıdaki görselde yazılan formül şudur; =ELEMAN(1;C1:C7;B1:B7) Bu formülde, dizin_sayısı olarak 1 yazdık, sonrasında her bir veri aralığını (dizinleri) seçtik, önce C1:C7 aralığını, sonra da B1:B7 aralığını. dizin_sayısına 1 yazdığımız ve 1. veri aralığı olarak C1:C7 aralığını seçtiğimiz için bu formül geriye C1:C7 aralığındaki verileri döndürecektir. dizin_sayısına 2 yazmış olsaydık, B1:B7 aralığındaki verileri geri döndürmüş olacaktık.
Sağdan Düşeyara
Şimdi aşağıda yer alan uygulamalı video izleyerek konuyu pekiştirebilirsiniz.
Yeni yazımızda görüşmek üzere