Makro, sık sık yapılan işlemleri otomatikleştirme işlevidir. Excel de vba’ da kod olarak yazılabileceği gibi sayfa içinden de yazılabilir.
Excel de Makro İşlemleri,
- Visual Basic ‘ten
- Görünüm sekmesinden,
- Geliştirici sekmesinden,
- En kolayı da sayfanın alt sol köşesinde “hazır” yazısının yanındaki kutucuktan yazmaktır.
Aklınıza gelen her işlemi makroya yaptırabilirsiniz. Toplama, ortalama aldırma, biçim düzenlemeleri, veri kaydetme işlemleri, alt toplamları, metinsel formüller vb daha pek çok sayabiliriz. Biz bugün sizlerle Excel sayfasından makro nasıl yazılır? Bunu paylaşalım.
Anlaşılır olması açısından en kolay yolu anlatalım. İşte size tam 4 adımda kolay makro hazırlama yolu:
1)Sol alttaki kare şeklindeki kutucuğa tıklıyoruz.
2)Menü açılıyor, makronuza isim veriyorsunuz ve kaydetmeye başlıyorsunuz. Örnekte hesaplama ve temizleme makro işlemleri yapıldı.
3)Açılan pencerede hesapla adı makroya verildikten sonra hücre içine gidildi ve formüller hesaplatıldı.
4)İşlemler bitince de sol alttaki kutucuğa tıklandı ve kaydetme durduruldu.
>>Benzer işlemi temizleme makrosu için de yaptık. Makro adını “temizle” olarak yazdık. Sonra hücrelere gidip yazılanları temizledik. Kaydetmeyi durdurduk. İşlem tamam.
Sonrasında da bu makroları butonları atayarak olayı daha güzel bir yere taşıdık. Yani her butona bastığımızda hesaplama, sonra da temizleme makrosu çalıştı. Özet olarak Excel gidiyor, sizin adınıza hücredeki verileri baz alarak hesaplama yapıyor ya da talebinize göre işlemi siliyor. Çok keyifli değil mi? Ve daha neler neler…
Merak edin, araştırın, öğrenin, gelişin ve geliştirin. Değişim ve gelişim herzaman gereklidir.
Excel ile kalın, hoşçakalın…
Princess of Excel